SON DAKİKA

Sağlık

Hangi kalp atış hızı aslında normal kabul edilir

Doktorlar nabız hızını kalp fonksiyonunun önemli bir göstergesi olarak görüyorlar ve uzun yıllar boyunca aritmiler olarak kabul edilen yetişkinler için katı standartların mevcut olduğuna inanılıyordu. Bununla birlikte, yeni çalışmalar bu veriler hakkında şüphe uyandırdı - istirahatte normal bir kalp atış hızı farklı kişilerde değişebilir.

9 Mart 2020 17:30
Hangi kalp atış hızı aslında normal kabul edilir

Son zamanlarda, kalp atış hızının (HR) normal değerinin farklı insanlar arasında önemli ölçüde değişebileceği, yani her zaman dakikada 70-80 atım arasında dalgalanmayacağı ortaya çıktı.
 

Nabız neden önemlidir?

Kalp hayati bir organdır. Sürekli kan pompalar ve vücuttaki hücrelere gerekli oksijeni ve besinleri sağlar. Kalp atış hızı veya kalp atış hızı, dakikadaki kalp kasılmalarının sayısıdır. Çoğu sağlıklı insanda, dinlenme sırasındaki kalp atış hızı yüksek değildir ve önceden belirlenen normların ötesine geçmez. Ancak Kaliforniya, La Jollie'deki Scripps Yayın Araştırma Enstitüsü'nden bir araştırmacı ekibi, farklı insanlar için normal dinlenme kalp atış hızının dakikada 60 ila 100 atım arasında değişebileceğini buldu. Aynı zamanda, nabız bu sınırların içine düşerse, bu kişinin sağlıklı olduğu anlamına gelmez.

Dinlenme sırasında normal kalp atış hızı

Çalışma, insanlar arasındaki istirahat kalp atış hızının sıklığı ve doktorun kalp atış hızının normal olup olmadığını nasıl değerlendirebileceğine ışık tutuyor. Bazı insanlarda normal kalp atış hızı dakikada 100 atım olabilir, bazılarında ise bu ciddi bir kalp hastalığının belirtisi olabilir. Bu nedenle, sadece nabız sağlığın nesnel bir göstergesi olamaz. Bilim adamları, kalplerinin sağlığını değerlendirmek için düzenli olarak bir doktora gitmenizi önerir. Doktorlar, bir kişinin kalp sağlığını belirlemek için normal kalp atış hızından bireysel sapmaları belirlemeli ve sonuçları ortalama normal değerle karşılaştırmamalıdır.

Araştırmacılar, kalp sağlığınızı değerlendirmek için kalp atış hızınızı ölçmenin hala önemli olduğunu öne sürdüler. Vücuda giyilen modern cihazlar bu konuda yardımcı olabilir. Nabzı belirli bir süre sabitler ve belirli bir kullanıcı için ortalama hızı hesaplar. Gelecekte, keskin sapmalar varsa, bu bir problem işaretidir, ancak kendi kişisel normunuzu karşılaştırmak önemlidir.

nabız

Genel sağlığı ölçen hayati göstergeler kan basıncı, sıcaklık, kalp atış hızı veya kalp atış hızı ve solunum hızıdır. Hepsi insan sağlığının durumunu belirlemek için önemlidir. Dinlenme kalp atış hızı belki de en temel hayati göstergedir, ancak aynı zamanda en değişkendir. Bu, kalp atış hızının zaman zaman değişebileceği anlamına gelir. Normal kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atım arasında değişirken, sağlıklı bir yetişkinde bu değer 70'tir. Bununla birlikte, sporcularda nabız genellikle çok daha düşüktür ve hamile kadınlarda maksimum 100 atım oranını aşar. bir dakika.

Önceden, dakikada 90 atımdan fazla ve dakikada 65 atımdan daha az dinlenme istirahat kalp hızları daha yüksek kardiyovasküler riskle ilişkiliydi. Ancak bunların çok genel ve ortalamalı veriler olduğunu anlamak önemlidir. Bu nedenle, sadece nabız verilerine dayanmak ve kalp problemleri hakkında sonuç çıkarmak imkansızdır, tam bir muayene gereklidir. Sadece EKG verileri, kalbin ultrasonu, basınç izleme ve testler sorunları doğrulayabilir veya ortadan kaldırabilir.

Yorumlar

  • Yazılan haber yorumları hiçbir şekilde haberclick.com'un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Web Tasarım