SON DAKİKA

Kültür Sanat

Kurtalan Ekspres’ten İstiklal Savaşı’nın 100’üncü yılına özel marş!

Kurtalan Ekspres, 19 Mayıs'ın 100'üncü yılını besteledikleri '19 Mayıs 100. Yıl Marşı' ile kutluyor. Marşın sözlerini SÖZCÜ Yazarı Yılmaz Özdil kaleme aldı. Marş öncesi konuştuğumuz grubun kurucusı Ahmet Güvenç, '19 Mayıs'ın da 100'üncü yıl olması sebebiyle çok heyecanlıyım. Yeniden cumhuriyet ve demokrasinin hakim olduğu tam bağımsız bir Türkiye hayal ediyorum' dedi.

18 Mayıs 2019 18:27
Kurtalan Ekspres’ten İstiklal Savaşı’nın 100’üncü yılına özel marş!

Bundan tam 100 yıl önce, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk İstiklal Savaşı’nı başlatmak, Türkiye’yi işgal eden emperyalist devletleri bu topraklardan def etmek ve tam bağımsız Türkiye’yi kurmak için Samsun’a ayak basmıştı. 
O tarihi adımın sonunda imparatorluk yıkılmış, Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş, o güne kadar tebaa olan halk da Anayasa çerçevesinde eşit yurttaşlığa erişmişti. Türkiye, şimdi dört bir yanda 19 Mayıs’ın 100’üncü yılını kutluyor.

Atatürk ve silah arkadaşlarının bu destansı yürüyüşü için kolları sıvayan Kurtalan Ekspres de bu özel yıl dönümünü “19 Mayıs 100. Yıl Marşı” ile taçlandırdı.

Marşın sözlerini SÖZCÜ yazarı Yılmaz Özdil kaleme aldı. Marşın bestesini Ahmet Güvenç yaptı. Marşı Martın Sonu Bahar bestesini de okuyan Ali Altay ile Kurtalan Ekspres üyeleri seslendirdi.

Biz de Kurtalan Ekspres’in kurucusu ve Türkçe rock müziğin efsanelerinden Ahmet Güvenç ile hem besteledikleri marşı, hem de Türkiye hayalini konuştuk…

Böyle bir marş besteleme fikri nasıl doğdu?

Ben Atatürkçü bir genç olarak yetiştim. 19 Mayıs’ın da 100’üncü yıl olması sebebiyle çok heyecanlıyım. 100’üncü yıllar bizim için çok önemli. 19 Mayıs’ı dedemin İstiklal Madalyasını takarak kutlayacağım. Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal kitabını okuduğumuzda çok etkilendik. Birbirimize hediye olarak o kitabı verdik. Çok hoşuma giden bir kitaptı. Kendisi ile irtibata geçtik ve sözleri yazabilir mi diye sorduk. Kendisi de yazdı. Zaten sözler, kendisini deşifre ediyor. Marşta vatanseverlik ve vatan sevgisini öne çıkıyor.

‘HER TÜRK, ATATÜRK DEMEK ZORUNDA’

Son zamanlarda Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı destanlarını anarken Mustafa Kemal Atatürk’ün adını telaffuz etmeyen kişiler türedi. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Onlar da artık Atatürk demeyi öğrendikleri için çok mutluyum. 2 seneye kadar söyleyemiyorlardı, şimdi artık Atatürk diyebiliyorlar. Her Türk, Atatürk demek zorunda.

Son albümünüz Sessiz Çığlık ile kadına şiddete ve küresel ısınmaya dikkat çekmiştiniz. Bu sorunların çözümü için öneriniz nedir?

Bütün kadınlarımızın tek başına ayakta durabilir güçte olmasını diliyorum. Kadın hakları, pek çok ülkeden daha önce bizim ülkemizde verilmişti. Tabii ki eğitim, kadına şiddetin önünü alacaktır. Toplumsal duyarlılık daha da artıyor. Toplum, daha fazla tepki göstermeli. Biz İstiklal Savaşı’nı da kadınlarımızın gayretiyle kazandık. Bunu hiçbir zaman unutmamamız lazım. Biz bir tarım ülkesiyken maalesef çok rahat yetiştirebileceğimiz ürünleri, daha ucuza mal oluyor diye başka ülkelerden almaya başladık. Ülkemizde tekrar bir tarım reformu yapılmalı. Ekonominin de düze çıkması için çözüm budur. Küresel ısınma açısından sularımızı çok iyi kontrol etmemiz lazım. Mezapotamya’yı sulayan Fırat ve Dicle bizim topraklarımızdan doğuyor. Onları korumamız lazım. Küresel ısınmaya da duyarlı olmamız gerekiyor.

Yorumlar

  • Yazılan haber yorumları hiçbir şekilde haberclick.com'un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Web Tasarım