SON DAKİKA

Eğitim

Remziye Hisar Kimdir?

Google Remziye Hisar'ı Doodle Yaptı. Peki ama Remziye Hisar Kimdir, Yaşamı ve Eserleri Nelerdir?

13 Aralık 2021 18:54
Remziye Hisar Kimdir?

Remziye Hisar Hayatı

Fizikçi Feza Gürsey'in ve psikiyatrist Deha Gürsey'in annesi olan Remziye Hisar, dünya savaşı sonrası gelişen yeni modern Türkiye'nin Bilim İnsanları öncülerinden birisidir. Cumhuriyet Dönemi'nin çağdaş, akılcı bilimin önde gelen isimlerinden olan Hisar, Türkiye'deki ilk kadın kimyagerlerin başındaki isim olarak kabul edilir. Darulfünun'da fen eğitimleri aldıktan sonra Sorbone Üniversitesinde doktora derecesi ile mezun olan ilk Türk kadın olarak tarihe geçti. 

Remziye Hisar kimdir?

Remziye Hisar Çalışmaları

Yaşamı boyunca kimya alanında birçok unutulmaz eser bırakan Hisar'ın dördü çeviri olmak üzere beş ders kitabı yayımlanmış aynı zamanda kimya buluşlarını içeren 16 bildirisi Fransa'da yayınlanmıştır. Sorbonne Üniversitesi’nde çalışmalarına devam ettiği süre boyunca burada Fizik'te Nobel ödülü kazanan Marie Curie dahil birçok bilim insanı ile bilrikte çalışmalar yapmıştır. 

Remziye Hisar Kimdir?

Remziye Hisar Ölümü

1973 yılında emekliye ayrılan Hisar, yaşamına İstanbul’da Anadoluhisarı Otağtepe’de ailesinden kalma konakta devam etmiş ve 1991 yılında Tübitak Hizmet Ödülü almaya layık görülmüştür. Oğlu Feza Gürsey’i Nisan 1992’de yitirdikten sonra 13 Haziran 1992’de hayata gözlerini yummuştur.

Yorumlar

  • Yazılan haber yorumları hiçbir şekilde haberclick.com'un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Web Tasarım