SON DAKİKA

Sahra bir zamanlar uçsuz bucaksız yağmur ormanıymış

Dünyanın en büyük çölü Sahra bir zamanlar uçsuz bucaksız yağmur ormanıymış

17 Nisan 2022 16:04
1 Afrika Kıtası'nda bulunan ve 10 ülke boyunca uzanan dünyanın en sıcak çölü Sahra, aynı zamanda yaşam şartları bakımından dünyanın en zorlu yerlerinden birisi.

Afrika Kıtası'nda bulunan ve 10 ülke boyunca uzanan dünyanın en sıcak çölü Sahra, aynı zamanda yaşam şartları bakımından dünyanın en zorlu yerlerinden birisi.

2 Yıllık yağış miktarı sizin bir duş seansında kullandığınız su miktarıyla neredeyse aynı desek yeridir. Bu uçsuz bucaksız çölün bir zamanlar orman olduğunu biliyor muydunuz?

Yıllık yağış miktarı sizin bir duş seansında kullandığınız su miktarıyla neredeyse aynı desek yeridir. Bu uçsuz bucaksız çölün bir zamanlar orman olduğunu biliyor muydunuz?

3 Yaklaşık 10 bin 500 yıl önce yeşilin bol, suyun çok ve canlı çeşitliliğinin muazzam olduğu bir bölgeydi.

Yaklaşık 10 bin 500 yıl önce yeşilin bol, suyun çok ve canlı çeşitliliğinin muazzam olduğu bir bölgeydi.

4 Aniden bastıran muson yağmurları bir süre sonra Sahra Çölü'ndeki toprağı verimli hale getiriyor ve insanların bu bölgede tarım yapmasını sağlıyordu.

Aniden bastıran muson yağmurları bir süre sonra Sahra Çölü'ndeki toprağı verimli hale getiriyor ve insanların bu bölgede tarım yapmasını sağlıyordu.

5 Yaklaşık 7300 ila 5500 yıl önce yağmurlar azaldı ve bölge daha kurak bir yer olmaya başladı. Daha sonraki hikayeyi zaten biliyoruz.

Yaklaşık 7300 ila 5500 yıl önce yağmurlar azaldı ve bölge daha kurak bir yer olmaya başladı. Daha sonraki hikayeyi zaten biliyoruz.

6 Arkeolog David Wright, Sahra Çölü'nün insan etkisi sebebiyle çöl olduğunu düşünüyor. Ona göre yanlış tarım ve hayvancılık uygulamaları Sahra Çölü'nün ortaya çıkmasına sebep oldu.

Arkeolog David Wright, Sahra Çölü'nün insan etkisi sebebiyle çöl olduğunu düşünüyor. Ona göre yanlış tarım ve hayvancılık uygulamaları Sahra Çölü'nün ortaya çıkmasına sebep oldu.

7 Bir zamanlar tropikal bir cennet olan Sahra Çölü'nün Mısır tarafında dev otçul dinozor Mansourasaurus yaşıyordu.

Bir zamanlar tropikal bir cennet olan Sahra Çölü'nün Mısır tarafında dev otçul dinozor Mansourasaurus yaşıyordu.

8 Ain Sefra'da kar yağışını oluşturan şartlardan en önemlisi, kentin deniz seviyesinden 1078 metre yüksekte yer alması.

Ain Sefra'da kar yağışını oluşturan şartlardan en önemlisi, kentin deniz seviyesinden 1078 metre yüksekte yer alması.

9 Dünyanın en yüksek sıcaklığı alanında Kaliforniya ve Sahra Çölü rakebeti kimseye bırakmıyor desek yeridir. Climate Central'a göre 10 Temmuz 1913'te Kaliforniya'da yer alan Ölü Vadi'de ısı 56.6 C olarak ölçüldü.

Dünyanın en yüksek sıcaklığı alanında Kaliforniya ve Sahra Çölü rakebeti kimseye bırakmıyor desek yeridir. Climate Central'a göre 10 Temmuz 1913'te Kaliforniya'da yer alan Ölü Vadi'de ısı 56.6 C olarak ölçüldü.

10 Sıcak çöllere kar yağmaz gibi bir algı var. Fakat Sahra Çölü'ne zaman zaman kar da yağıyor. Aralık 2016'da Sahra Çölü'nde bulunan Cezayir kenti Ain Sefra'ya, 37 yıl aradan sonra ilk defa kar yağdı.

Sıcak çöllere kar yağmaz gibi bir algı var. Fakat Sahra Çölü'ne zaman zaman kar da yağıyor. Aralık 2016'da Sahra Çölü'nde bulunan Cezayir kenti Ain Sefra'ya, 37 yıl aradan sonra ilk defa kar yağdı.

Yorumlar

  • Yazılan haber yorumları hiçbir şekilde haberclick.com'un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Web Tasarım